УВАГА! УВАГА! УВАГА!

Шановний відвідувачу, звертаю Вашу увагу, що деякі посилання у дописах, на даний час, не працюють, оскільки вони переспрямовують на російські сайти (докладніше дивись на сторінці "Про блог").

1 липня 2019 р.

Історичний календар. Historical calendar. 1 липня. Перший день битви на Соммі.

1 липня 1916 року - розпочалася битва на річці Сомма. 

Сомма. 7 серпня 1916 р. Фото з IWM
  Однією з найбільш визначних битв Першої світової вважається битва на річці Сомма. Почалася операція 24 червня 1916 р. з артилерійської підготовки, яка тривала 7 днів, після чого в бій була кинута піхота. 1 липня 1916 р. о 7:30 англійська і французька піхота рушила в атаку. Але німці уже встигли посилити оборону й підтягти резерви. За перший день битви, тільки англійці, втратили 20 тисяч солдатів убитими і 35 тисяч пораненими (за іншими даними, 16 тисяч убитими і 34 пораненими). Подальші спроби розвинути наступ успіху не принесли через запеклий опір німців. Щоденні втрати обчислювалися десятками тисяч солдатів. Битва на річці Сомма набула затяжного характеру.
Танк. 15 вересня 1916 р. Фото IWM
  3-го вересня союзники почали новий масштабний наступ, але за 10 днів змогли просунутися тільки на 3 - 4 кілометри. 15 вересня англійці вперше застосували в бою танки. Попри те, що танків було лише 18, вони мали величезний психологічний тиск на німецьку піхоту. Англійці за 5 годин змогли пройти 5 кілометрів, більш ніж за 10 днів до цього (за іншими даними, 2 км за 3 години). 
  З середини осені почалися дощі, і низовинна місцевість у районі Сомми перетворилася на суцільне болото, що ще більше ускладнило наступ. 18 листопада бойові дії на річці Сомма припинилися через виснаження сторін. 
  За 5 місяців боїв союзники на фронті шириною у 32 - 35 км просунулись вглиб лише на 10 км, зазнавши при цьому шаленних втрат: втрати англійців досягли 420 тисяч (за іншими даними 453 тис.); середні втрати англійських дивізій досягли 80 %. Французи втратили 341 тисячу. Німецькі втрати оцінюються в 465–600 тисяч чоловік, зокрема 164 055 чоловік - убитими і зниклими безвісти.

Говорять документи:
Сомма. Англійські окопи. 1 липня 1916 р.
  Кулеметник Джордж Коппард описує події ранку 2 липня 1916 року: 
"На наступний ранок ми, каноніри, побачили жахливу сцену перед нашими окопами… Безпосередньо перед нами, наліво і направо, наскільки вистачало очей, знаходилися явні свідчення того, що запекла атака була відбита. Сотні мертвих, здебільшого зі складу 37-ї бригади, лежали по всьому фронту, немов величезні хвилі викинули на берег загиблих під час аварії. Багато хто загинув на ворожому колючому дроті, заплутавшись у ньому як риби, що потрапили в сіті. Німці, схоже, зміцнювали загородження протягом багатьох місяців. Вони були настільки щільними, що денне світло ледь пробивалося крізь них. У бінокль було видно лише темну масу. Віра німців в дротяні загородження повністю виправдалася".



Матеріал на інших сайтах:

Немає коментарів:

Дописати коментар