УВАГА! УВАГА! УВАГА!

Шановний відвідувачу, звертаю Вашу увагу, що деякі посилання у дописах, на даний час, не працюють, оскільки вони переспрямовують на російські сайти (докладніше дивись на сторінці "Про блог").

28 червня 2019 р.

Історичний календар. Historical calendar. 28 червня. Сараєвське вбивство - крок до війни.

28 червня 1914 року - вбито ерцгерцога Австро-Угорщини Франца-Фердинанда.

Франц Фердинанд
  Улітку 1914 р. протистояння між Троїстим союзом і Антантою загострилися до краю. "Пороховою бочкою Європи" став Балканський півострів. За підтримки Німеччини Австро-Угорщина почала готуватися до війни проти Сербії.
  28 червня 1914 р. Гаврило Принцип, член таємної націоналістичної органзації "Млада Босна" ("Молода Боснія"), яка боролася за об'єднання всіх південнослов'янських народів, убив наступника австрійського та угорського престолів Франца-Фердинанда. Ерцгерцог, який був головнокомандувачем армії Австро-Угорщини, прибув до Сараєво, що у Боснії, для участі у військових маневрах, що відбувалися поблизу сербського кордону. Його провокаційний приїзд до Сараєво і постріли 19-річного сербського студента відіграли лиховісну роль, ставши приводом до початку Першої світової війни. 
  Відень скористався підтримкою Берліна та 23 липня оголосив Сербії ультиматум. Незважаючи на те, що Сербія погодилася майже з усіма вимогами ультиматуму, 28 липня 1914 р. Австро-Угорщина оголосила їй війну.

Говорять документи: 
  З повідомлення австро-угорського посла у Берліні про зустріч з Вільгельмом Ⅱ 5 липня 1914 року:
"Кайзер сказав мені, що ми можемо покластися на цілковиту підтримку Німеччини. На думку кайзера Вільгельма, не варто зволікати. Якщо між Австро-Угорщиною та Росією вибухне війна, то Німеччина стане на наш бік. Кайзер шкодуватиме, якщо ми не скористаємося теперішньою ситуацією, яка тепер усім нам на користь..."


Немає коментарів:

Дописати коментар