УВАГА! УВАГА! УВАГА!

Шановний відвідувачу, звертаю Вашу увагу, що деякі посилання у дописах, на даний час, не працюють, оскільки вони переспрямовують на російські сайти (докладніше дивись на сторінці "Про блог").

6 серпня 2019 р.

Історичний календар. Historical calendar. 6 серпня. Атака мерців.

6 серпня (24 липня за старим стилем) 1915 року - відбулася подія, що ввійшла в історію під назвою "атака мерців".

Скріншот з фільму "Атака мертвецов: Осовец"
  Тринадцять днів німці чекали, коли подує сприятливий для них західний вітер, і 6 серпня о 4 годині ранку розпочали газову атаку, спрямовану проти захисників фортеці Осовець. Суцільна пелена зеленого газу шириною у 2 км поповзла над землею в сторону фортеці, піднімаючись на висоту до 15 м. На той момент російські солдати не мали ніякого захисту від отруйних речовин, крім майже безкорисних пов’язок з матерії. Газ швидко просувався вперед і проник вглиб російської оборони на 20 км, хоча вже після 12 км його отруйна дія практично зійшла нанівець. У фортеці практично весь гарнізон, включаючи командування, отримав отруєння різного ступеня. 
Гарнізон фортеці Осовець. Фото з сайту topwar.ru
  Після випуску газу в атаку пішли німецькі піхотні роти. Через їх голову німецька артилерія завдала удару по окопах, траншеях і ходах сполучення, а потім перенесла вогонь вглиб російської оборони. Невелика кількість з виживших оборонців траншей була отруєна газами і не могла чинити будь-якого опору. Але на 3-ій ділянці все ще трималася 12-та рота. 
  А потім в контрнаступ перейшла 13-та рота, в завдання якої входило відбити, захоплену німцями, 1-у ділянку. Слідом за нею висунулися 8-ма і 14-та роти, які повинні були зайняти, відповідно, 2-у ділянку і село Сосня. Саме атака 13-ї роти і увійшла в світову історіографію як «атака мерців».
Руїни фортеці Осовець. Німецька листівка. З сайту topwar.ru

  Зустрічаються розповіді про те, що з траншей піднімалися солдати, які витримали атаку хлором. Однак це не зовсім так - роти, що знаходилися в окопах, були повністю знищені, а в атаку пішов резерв, який перебував осторонь від центру газової хмари. Паніка серед німців почалася, коли вони зійшлися зі своїм противником в рукопашному бою. Німецькі солдати були повністю впевнені, що газ зробить всю справу, і ніякого опору вони не зустрінуть. Але коли на німців, з уже поріділих клубів газу, пішли в штикову атаку люди зі шкірою, позеленілою від окису хлору, вони кинулися навтьоки. Таким чином трохи більше 60 російських солдат зупинили наступ близько 7000 німецьких піхотинців.
(За матеріалами "Атака мертвецов: Осовец". З сайту WORLDofTANKS) 


Також дивись матеріал у цьому блозі:

Немає коментарів:

Дописати коментар