УВАГА! УВАГА! УВАГА!

Шановний відвідувачу, звертаю Вашу увагу, що деякі посилання у дописах, на даний час, не працюють, оскільки вони переспрямовують на російські сайти (докладніше дивись на сторінці "Про блог").

5 вересня 2019 р.

Історичний календар. Historical calendar. 5 вересня. "Диво на Марні".

5 вересня 1914 року - розпочалася битва на Марні.

Французький кулеметник на Марні. Вересень 1914 р.
 На початку вересня німецькі війська вийшли на річку Марну, намагаючись оточити французів і прорватися до Парижу. 5 - 12 вересня 1914 року тут відбулася грандіозна битва, в якій з обох сторін брали участь півтора мільйона осіб. Німецьке командування, вважаючи, що французькі війська не здатні чинити опір, вирішило не обходити Париж із півночі, як передбачав "план Шліффена", а рухатися навпростець. Однак французька армія змогла швидко зосередити значні сили на головних напрямках німецького наступу. Зокрема, частини паризького гарнізону, що внесли перелом у перебіг битви, були перекинуті до Марни на міських таксі. Це був перший в історії досвід використання автомобільного транспорту з військовою метою. До того ж напередодні два німецькі корпуси і дивізія були відправлені у Східну Пруссію для відсічі російського наступу, що ослабило німецьку армію. Французам вдалося зупинити німецькі війська. За висловом французьких солдатів, відбулося «диво на Марні».  
Транспортування військ на таксі
 У битві на Марні втрати обох сторін становили майже 600 тисяч убитими й пораненими. Результатом битви став остаточний провал німецького плану «блискавичної війни». Західний фронт, що розтягнувся від протоки Ла-Манш до швейцарського кордону, на кінець 1914 р. стабілізувався. Обидві сторони розпочали будівництво земляних і бетонних укріплень. Широка смуга перед окопами була замінована і вкрита густими рядами колючого дроту. Війна на Західному фронті з маневрової стала позиційною або, як її ще називають - "окопною".

Французька піхота на марші до Марни. Вересень 1914 р.
Говорять документи: 
 11 вересня 1914 головнокомандувач французької армії Жозеф Жоффр подякував своїм солдатам за дії під час битви на Марні: 
"Битва, яку ми вели протягом останніх п'яти днів, закінчилася нашою безперечною перемогою. Усюди ворог біжить з поля бою, кидаючи численних поранених і велику кількість спорядження. Скрізь ми досягли успіху, захоплюючи полонених. Наші війська зустріли запеклий опір противника і знають, які засоби використовували німці, намагаючись протистояти нашому пориву. Рішуче відновлення нашого наступу визначило успіх. Офіцери, сержанти і солдати! Ви всі відповіли на мій заклик; всі ви заслужили вдячність вашої Батьківщини". 

  Радянський військовий теоретик М. Р. Галактіонов про битву на Марні: 
"Було б надто примітивно успіх оборони французької армії на Марні, що дав їм в кінцевому рахунку стратегічну перемогу, розглядати тільки як результат оперативно-тактичних чинників. В основі лежав високий моральний підйом французького бійця ... Він був переконаний в тому, що захищає зі зброєю в руках свою батьківщину від нападу ворога. І це додало більшої сили опору французькому війську. Жоффр зумів використати цей високий підйом на гігантському полі битви. У цьому його історична заслуга ..." 

  Моріс Палеолог, посол Франції в Росії: 
"Яким би не був остаточний результат [битви], достатньо вже того, що боротьба триває, щоб англійські та французькі війська мали час переформуватися в тилу й просунутися вперед".
  

Немає коментарів:

Дописати коментар