До Нового року залишилося:

УВАГА! УВАГА! УВАГА!

Шановний відвідувачу, звертаю Вашу увагу, що деякі посилання у дописах, на даний час, не працюють, оскільки вони переспрямовують на російські сайти (докладніше дивись на сторінці "Про блог").

27 червня 2024 р.

Український хронограф. Ukrainian chronograph. Історичний календар. Historical calendar. 27 червня. "Чорна рада".

 27 червня 1663 року - "Чорна рада" в Ніжині.


Іван Брюховецький на українській марці.

Ліворуч – Чорна рада 1663 року.
    27 червня 1663 року на околиці Ніжина розпочалася козацька рада, на якій гетьманом Лівобережної України було обрано Івана Брюховецького, кандидатуру якого підтримав царський уряд Московії. Хороший оратор і популіст, Брюховецький, видаючи себе за поборника інтересів народу, зумів знайти підтримку козацьких низів, а також міщан і селян («черні», звідси й назва ради), які брали участь у виборах. 
    Спираючись на підтримку черні, яка рішуче виступила проти старшини, та під тиском московських військ Іван Брюховецький здобув перемогу над Сомком. Його опоненти наказний гетьман Яким Сомко і ніжинський полковник Василь Золотаренко невдовзі були заарештовані і страчені як зрадники царя. 
    «Чорна рада» в Ніжині стала подією, що вперше яскраво проілюструвала такий спосіб приходу до влади, який ґрунтується не на об’єднанні суспільства, а навпаки – на протиставленні різних суспільних верств, їх зіткненні й розпалюванні ворожнечі між ними. Внаслідок вибору «свого» гетьмана на Чорній раді було започатковано одночасне існування в українських землях кількох гетьманів. 
Іван Брюховецький.
    Іван Брюховецький відверто проводив промосковську політику, йшов на поступки московському урядові. У 1665 році він – перший з українських гетьманів – поїхав до Москви «побачити пресвітлі очі государя». Він був одним з тих, хто, за словами козацького літописця Самійла Величка, «для срібла й золота не тільки дав би виколоти собі око, але брата й батька свого не пощадив би, не те що вболівати за Україною».

    Варто прочитати:
    «Чорна рада. Хроніка 1663 року» – історичний роман українського письменника Пантелеймона Куліша.

Матеріал на інших сайтах:

Немає коментарів:

Дописати коментар