УВАГА! УВАГА! УВАГА!

Шановний відвідувачу, звертаю Вашу увагу, що деякі посилання у дописах, на даний час, не працюють, оскільки вони переспрямовують на російські сайти (докладніше дивись на сторінці "Про блог").

22 червня 2019 р.

Історичний календар. Historical calendar. 22 червня. Німецько-радянська війна.

22 червня 1941 року - напад нацистської Німеччини на СРСР.

Фотоколаж Юрія Дем'яника. Використано фото з мережі Internet
  Рано вранці 22 червня 1941 року гітлерівська Німеччина масованим "раптовим" ударом почала воєнні дії проти СРСР. Її війська перейшли державний кордон від Балтійського до Чорного морів і почали наступ вглиб території СРСР. Гітлер розпочав реалізацію плану "Барбаросса". У наказі фюрера наголошувалося на загрозі з боку Радянського Союзу та необхідності превентивної війни. 
  Напад німців був несподіванним для Червоної армії, хоча розвідка заздалегідь інформувала про підготовку воєнних дій. Але Сталін і слухати про це не хотів, обзиваючи розвідників дезінформаторами.
  Разом із нацистською Німеччиною у війну проти Радянського Союзу вступили Італія і Румунія, а через кілька днів - Угорщина, Фінляндія і Словаччина.
  Перші удари нацистів взяли на себе радянські прикордонники. Навіки в історію війни увійшли подвиги прикордонників застави лейтенанта Лопатіна, бійців 90-го Володимиро-Волинського загону прикордонників, захисників Брестської фортеці. На деяких напрямках радянські війська навіть перехопили стратегічну ініціативу і перейшли у наступ, зокрема вибили ворога з Перемишля й утримували місто протягом 5 днів. Але за перший день війни німецькі війська просунулися на 30 - 50 км у глиб радянської території.

Говорять документи:
  З щоденника начальника генштабу сухопутних військ вермахту генерал-полковника Ф. Гальдера:
"22 червня 1941 р. (неділя); перший день війни. Наступ наших військ... виявився для противника... повною несподіванкою... Прикордонні мости... всюди захоплені... без бою, літаки стояли на аеродромах, покриті брезентом, а передові частини противника, атаковані нашими військами, запитували командування, що їм робити". 
(Пометун О. І. Історія України / О. І. Пометун, Н. М. Гупан. - К.: Освіта, 2012. - 336 с.: іл.)



Корисні інтернет-посилання:

Немає коментарів:

Дописати коментар