УВАГА! УВАГА! УВАГА!

Шановний відвідувачу, звертаю Вашу увагу, що деякі посилання у дописах, на даний час, не працюють, оскільки вони переспрямовують на російські сайти (докладніше дивись на сторінці "Про блог").

9 серпня 2020 р.

Історичний календар. Historical calendar. 9 серпня. Фарсал.

9 серпня 48 року до н. е. - перемога Цезаря при Фарсалі.

Атака піхоти Цезаря
   У битві при Фарсалі на полі бою віч-на-віч зійшлися два титани Римського світу - Юлій Цезар і Гней Помпей. Помпей надав Цезарю можливість почати битву першим, розраховуючи, що збереже сили своїх малодосвідчених воїнів. Коли почалося фронтальне зіткнення, Помпей наказав своїй кінноті і легкоозброєним піхотинцям атакувати правий фланг позицій Цезаря. Кіннота Цезаря побігла, заманюючи за собою вглиб свого правого флангу переслідувачів. А тим часом із-за правого флангу Цезаря вийшли шість когорт піхоти, які атакували нічого не підозрюючих вершників. Стрільці і пращники довершили розгром найсильнішого загону Помпея. Знищивши кінноту, що прикривала лівий фланг супротивника, кіннота і піхотинці Цезаря атакували війська Помпея. Одночасно в атаку пішла і решта легіонів Цезаря. Не витримавши натиску ворога, солдати Помпея кинулися під захист свого укріпленого табору. Легіони Цезаря з ходу узяли табір супротивника штурмом, а потім почали переслідувати тікаючого ворога. Незабаром велика частина вірних Помпею легіонерів була узята в полон.
  Цезар підтвердив свою репутацію геніального полководця і здобув перемогу, незважаючи на те, що його армія поступалася військам противника в чисельності. Саме ця перемога дала змогу Юлію Цезарю стати диктатором.


Говорять документи:
  Цезарь особисто описав битву за Фарсал у своїх DE BELLO CIVILI - "Записках про громадянську війну":
"Цезар… дав сигнал когортам утвореної ним четвертої лінії. Ті швидко кинулися вперед зімкнутими рядами і так бурхливо атакували Помпеєвих вершників, що з них ніхто не встояв; всі вони повернули і не тільки очистили це місце, але і негайно в поспішній втечі кинулися на дуже високі гори. З їх відходом все стрілки і пращники залишилися беззахисними, і так як вони не мали чим оборонятися, то вони були перебиті. Не перериваючи атаки, когорти обійшли ліве крило і напали на помпеянців з тилу ... У той же час Цезар наказав третій лінії, яка до сих пір спокійно стояла на місці, кинутися вперед. Таким чином, втомлених змінили тут свіжі і неослаблені сили, в той час як інші нападали з тилу. Цієї подвійної атаки помпеянці не могли вже витримати і всі без винятку почали тікати. Отже, Цезар не помилився, що початок перемоги… має піти від тих когорт, які він поставив у четвертій лінії проти ворожої кінноти. Дійсно, вони перші розбили ворожу кінноту, вони ж перебили стрільців і пращників, обійшли з лівого флангу Помпеїв фронт і перші були причиною втечі ворога".

Немає коментарів:

Дописати коментар