УВАГА! УВАГА! УВАГА!

Шановний відвідувачу, звертаю Вашу увагу, що деякі посилання у дописах, на даний час, не працюють, оскільки вони переспрямовують на російські сайти (докладніше дивись на сторінці "Про блог").

7 серпня 2019 р.

Історичний календар. Historical calendar. 7 серпня. Гуадалканал.

7 серпня 1942 року - розпочалася битва за острів Гуадалканал.

Морські піхотинці висаджуються на Гуадалканал. 7 серпня 1942 р.
  Перша морська десантна операція США, що була проведена під час Другої світової війни, отримала кодову назву "Уотчтауер". Вона тривала більше шести місяців важких і кровопролитних боїв та зупинила просування японської армії у Тихому океані. Після цього американці поступово, острів за островом, почали звільняти окуповані японцями території. У боях на Тихому океані США зруйнували міф про непереможність японської армії, і це мало велике значення для війни у цьому регіоні. Битва, що тривала шість місяців на суші, в повітрі,  на воді і під водою, коштувала Японії величезних втрат і  зупинила її просування на південь та позбавила її стратегічної ініціативи у Тихому океані. 

Говорять документи: 
У джунглях Гуадалканалу.
   Зі щоденника капрала морської піхоти Дж. Р. Гаррета: 
«Вдень ми перебували під захистом джунглів. Дерева берегли нас від «пістолета Піта» (японські морські артилерійські гармати, що розташовувалися біля стежок на пагорбах). Вони давали два або три залпи - стріляли навмання протягом усього дня, а потім їх закочували в печери і добре ховали. Через кілька місяців вони були знищені. У сутінках ми викочували наші гаубиці на льотне поле аеродрому і на пагорби - до Грассі-Кноллу, Бладі-Ріджу і Кокумбоне. Звідти ми могли вести вогонь у будь-якому напрямку. На світанку ми знову відходили під захист дерев».   



Матеріал на інших сайтах:
5. Фото дня: победа на Гуадалканале.

 Також можна переглянути:
1. Художній фільм "Тонкая красная линия" (англ. The Thin Red Line) - американську військову драму режисера Терренса Маліка за романом Джеймса Джонса, що розповідає вигадану історію про війська США під час битви за Гуадалканал. (Фільм можна знайти у мережі Internet).

Немає коментарів:

Дописати коментар