УВАГА! УВАГА! УВАГА!

Шановний відвідувачу, звертаю Вашу увагу, що деякі посилання у дописах, на даний час, не працюють, оскільки вони переспрямовують на російські сайти (докладніше дивись на сторінці "Про блог").

12 липня 2019 р.

Історичний календар. Historical calendar. 12 липня. Зустрічний танковий бій під Прохорівкою.

12 липня 1943 року - під Прохорівкою відбувся "найбільший" танковий бій часів Другої світової війни.

Т-34
  12 липня 1943 р. в околицях села Прохорівка зустрілися німецька Четверта танкова армія під командуванням Германа Гота і радянська П’ята гвардійська танкова армія під командуванням Павла Ротмістрова. Сцена, описана британським істориком Річардом Овері, стала надбанням громадськості: "Жахлива танкова маса зустрілася лицем до лиця... В один тільки 12 день липня було знищено більше 300 німецьких танків... Битва під Курськом вирвала серце німецької армії... Це була найважливіша перемога в одній окремо взятій битві". Але, по суті, Овері переказав опис битви радянським маршалом Іваном Конєвим, який назвав її "лебединою піснею" німецьких танкових військ. 
  Лише в 2000-х роках експерти військово-історичного відділу при Бундесвері у Потсдамі після всеосяжного вивчення німецьких і радянських документів відтворили реальний розвиток подій. При цьому з'ясувалося, що втрати німецьких військ склали всього 252 танка - проти 1956 у Червоної армії. Вирішальна перемога повинна, взагалі-то, виглядати інакше. 
  Взагалі, не можна сказати, що під Прохорівкою зустрілися дві ворожі армії. З німецької сторони на позицію вийшов всього один батальйон, який чекав, поки підтягнуться основні сили. Радянське ж командування висунуло сюди весь танковий корпус Пятої гвардійської армії. 
  Коли ж радянські сили наблизилися до лінії німецьких танків, трапилася катастрофа. Радянським танкістам було раніше сказано, що проти нових "Тигрів" можна було битися тільки в ближньому бою. На високій швидкості радянські танкісти пробували скоротити дистанцію, щоб уникнути більш потужного вогню з боку "Тигрів" і потрапляли в замасковану пастку
Палаючий Т-34 під Прохорівкою
  "Ті, хто все це бачив, думали, що росіяни почали атаку в стилі каміказде", згадував один із свідків тих подій. Інший німецький танкіст говорив про "стрільбу по рухомих мішенях". Проте все більше і більше радянських танків, немов у трансі, мчали в цю суміш "вогню, диму, палаючих Т-34, убитих і поранених". "Героїчно і зневажаючи смерть", на загибель йшли цілі дивізії. 
  В кінці 1990-х років Інститут військової історії в Москві також констатував, що, незважаючи на чисельну перевагу П’ятої гвардійської танкової армії, не вдався вирішальний перелом у битві. Увечері, після втрати 450 - 500 танків і самохідних артилерійських установок їй довелося перейти в оборону. Ця невдача не залишилася непоміченою самим Сталіним: "Що ви накоїли з вашою чудовою армією", - запитав він Ротмістрова і пригрозив йому судом...
  А згодом було створено міф про найбільшу танкову битву під Прохорівкою, яка ніби-то стала вирішальною для знищення танкового корпусу СС і переломним моментом у битві на Курській дузі.



Матеріал на інших сайтах:

Немає коментарів:

Дописати коментар