УВАГА! УВАГА! УВАГА!

Шановний відвідувачу, звертаю Вашу увагу, що деякі посилання у дописах, на даний час, не працюють, оскільки вони переспрямовують на російські сайти (докладніше дивись на сторінці "Про блог").

18 травня 2019 р.

Історичний календар. Historical calendar. 18 травня. День боротьби за права кримськотатарського народу.

18 травня 1944 року - розпочалася депортація татар, які проживали в Криму.

Офіційний логотип до 75-тих роковин геноциду.
  Після звільнення Криму від нацистських загарбників радянська влада звинуватила у зраді весь кримськотатарський народ, незважаючи на те, що близько 50 тисяч кримських татар на момент депортації перебували у лавах Червоної армії і воювали на фронтах Другої світової війни.
  Ще 10 травня 1944 р. Л. Берія звернувся до Й. Сталіна з доповідною запискою про необхідність виселення з Криму татар. Підставою того були, мовляв, "факти масового дезертирства з фронту" та співпраця частини кримських татар з окупантами.
  У ніч з 17 на 18 травня 1944 року, відповідно до постанови Державного комітету оборони (ДКО) СРСР від 11 травня 1944 р., розпочалася депортація кримських татар, яка завершилася надвечір 20 травня. У 1945 році кількість депортованих зросла за рахунок солдат і офіцерів кримськотатарської національності, які теж були оголошені "зрадниками" і вислані на спецпоселення, незважаючи на отримані ними бойові ордени і медалі та пролиту кров на фронті. 
  Разом з кримськими татарами з Криму були виселені й представники інших народів. До 4 липня 1944 р. НКВС СРСР завершив виселення "спецпереселенців" з Криму. За свідченнями Л. Берії, з Криму було виселено 225 009 осіб, у тому числі татар - 183 155 осіб, болгар - 12 422, греків - 15 040, вірмен - 9 621.
"Потяг смерті 2". Художник Рустем Емінов. З сайту Gazeta.ua
   

 За постановою ДКО, спецпереселенцям дозволялося "взяти з собою особисті речі, побутовий реманент та продовольство". На НКВС та інші наркомати покладався обов’язок "забезпечити в ешелонах з переселенцями медико-санітарне обслуговування і гаряче харчування". Насправді ж, на збори переселенцям було дано лічені хвилини, а тому вони їхали майже з порожніми руками, без харчів і достатньої кількості одягу. Багатьом сім’ям взагалі заборонили брати з собою будь-які речі. Кримських татар депортували у віддалені райони Сибіру, Уралу, Середньої Азії, де вони опинилися без документів, в умовах комендантського режиму, без права пересування навіть з метою пошуку рідних, з якими їх розлучили при переселенні. Переважну більшість виселених становили жінки і діти (68 %). Особливо важкими для виселених були перші роки: погано одягнуті, голодні й деморалізовані люди гинули від малярії, тифу, пневмонії та інших хвороб. Тільки за перші чотири роки депортації загинуло 46,2 % з числа депортованих - майже кожен другий.

  У 1989 р. Верховна Рада СРСР визнала депортацію незаконною та злочинною.

  У 2014 році Указом Президента України від 16. 05. 2014 р. в Україні було встановлено День боротьби за права кримськотатарського народу, який відзначається щороку 18 травня.

Говорять документи:
  Автор книги «Покарані народи» О. Некрич писав: "...солдати НКВС витягали жінок, дітей, стариків із постелі ("прокляті зрадники, негідники!"), наказували протягом 10 хвилин залишити оселі, не давши як треба вдягнутись, узяти з собою документи... Роздягнені, голодні діти та старі люди помирали в закритих вагонах від тифу. Солдати викидали мерців у вікна вагонів..." 

  Зі споминів Ібрагімовоі Гензіле про виселення татар із Криму 1944 р.: "Нас выселили... 18 мая 1944 г. Выселение проходило очень жестоко. В три часа утра дети еще спали, вошли солдаты, чтобы мы за пять минут собрались и вышли из дому. Нам не разрешили брать с собой ни вещей, ни продуктов... Стоял сплошной плач голодных детей. Муж сражался на фронте. Я была с тремя детьми... 
...Из нашей деревни вывезли 30 семей, из которых остались живыми неполных 5 семей. 
...Наши мужья были на фронтах, и некому было хоронить умерших, и часто трупы лежали несколько суток вместе с живыми. 
...Скажите мне, почему допустили такие ужасы?" 
("Обращение крымско-татарского народа к XXIII съезду КПСС" // Национальный вопрос в СССР: 
Сб. документов / Составитель Роман Купчинский. - Б. м.: Сучасність, 1975.)


Немає коментарів:

Дописати коментар