УВАГА! УВАГА! УВАГА!

Шановний відвідувачу, звертаю Вашу увагу, що деякі посилання у дописах, на даний час, не працюють, оскільки вони переспрямовують на російські сайти (докладніше дивись на сторінці "Про блог").

28 жовтня 2018 р.

Історичний календар. Historical calendar. 28 жовтня. Вигнання нацистів з України.

28 жовтня - День вигнання нацистських окупантів з України.

Восени 1943 року розпочалося остаточне вигнання нацистських окупантів з України. Улітку 1944 р. становище Німеччини значно погіршилося. 6 червня 1944 р. американсько-англійські війська відкрили в Європі другий фронт, який відтягнув 60 німецьких дивізій. Радянське командування, плануючи літній наступ, головні удари передбачало організувати в Білорусії й Західній Україні. 23 червня розпочалась Білоруська операція під кодовою назвою «Багратіон», яка завершилася 29 серпня повним розгромом німецьких військ і вступом Червоної армії в межі Польщі.
У розпал операції «Багратіон» війська 1-го Українського фронту розгорнули наступ у Західній Україні. Радянським військам тут протистояла німецька група армій "Північна Україна". Маючи значну перевагу, радянські війська 13 - 18 липня прорвали оборону противника, вийшли на підступи до Львова, оточили в районі Брод 8 його дивізій і до кінця липня знищили їх. Продовжуючи наступ, частини 1-го Українського фронту 27 липня вибили німців зі Львова, Станіслава, Перемишля. В результаті група армій "Північна Україна" була розсічена на дві частини, одна з яких відступала до Вісли, інша до Карпат. Переслідуючи противника, радянські війська 29 липня вийшли на Віслу і створили на її західному березі в районі Сандомира великий плацдарм.
Для оперативного керівництва військами в специфічних умовах Карпат рішенням Ставки на базі з’єднань лівого крила 1-го Українського фронту було утворено 4-й Український фронт. Його війська 6 серпня оволоділи Дрогобичем, 7-го Самбором і Бориславом. Водночас на півдні готувався новий наступ Червоної армії. З 20 по 29 серпня війська 3-го і 2-го Українських фронтів провели Яссько-Кишинівську операцію, в результаті якої були очищені від противника Молдавія та Ізмаїльська область України. 

     
   Останній населений пункт УРСР у її довоєнних межах — село Лавочне Дрогобицької (зараз Львівської) області — визволили від гітлерівців 8 жовтня 1944 року.

   Що ж до Закарпатської України, то війська 4-го Українського фронту завершили її звільнення від гітлерівців 28 жовтня 1944 р. 
(28 жовтня 1944 року радянські війська вийшли на околиці міста Чоп на Закарпатті, але боротьба на цій ділянці розтягнулася аж до 25 - 26 листопада – лише тоді нацистські окупанти були вигнані з України остаточно.)






Немає коментарів:

Дописати коментар