УВАГА! УВАГА! УВАГА!

Шановний відвідувачу, звертаю Вашу увагу, що деякі посилання у дописах, на даний час, не працюють, оскільки вони переспрямовують на російські сайти (докладніше дивись на сторінці "Про блог").

15 вересня 2018 р.

Історичний календар. Historical calendar. 15 вересня. Оточення під Києвом.

15 вересня 1941 року - оточення під Києвом.

  У першій половині вересня 1941 р. німецькі війська, поновивши наступ, взяли у кільце в районі Києва чотири армії радянського Південно-Західного фронту.
  Командування фронту відчувало наближення поразки. 11 вересня 1941 р. начальник штабу Південно-Західного фронту В. Тупіков доповідав начальнику Генерального штабу Б. Шапошникову: "Початок зрозумілої для вас катастрофи - справа двох днів". Але Й. Сталін відмовлявся дати згоду залишити Київ.
   У ніч на 15 вересня 1941 року німецькі війська в районі Лохвиці з'єдналися, замкнувши кільце оточення. В оточення в районі Києва потрапили 5, 26, 37, частина 21 та 38 армій та окремі частини фронтового підпорядкування, штаб і Військова рада Південно-Західного фронту.
 Лише пізно ввечері 17 вересня Ставка дозволила радянським військам відступати. 19 вересня 1941 р. гітлерівці зайняли Київ. За спогадами очевидців, вони мали вигляд "начебто щойно вийшли з магазину військового обмундирування. Форма на них новенька, чоботи блищать... гогочуть, посміхаються один одному".
  У Київському  котлі тисячі солдатів та командирів радянської армії загинули, переважна більшість особового складу фронту - понад 665 тисяч - потрапили до німецького полону.
М. П. Кирпонос
Командувач Південно-Західного фронту генерал-полковник М. Кирпонос, член Військової ради М. Бурмистенко, начальник штабу фронту генерал В. Тупіков, намагаючись вирватися з оточення, загинули в бою біля урочища Шумейки на Полтавщині.
  Трагедія Південно-Західного фронту була однією з найбільших невдач Червоної армії у 1941 р.


 


Немає коментарів:

Дописати коментар