УВАГА! УВАГА! УВАГА!

Шановний відвідувачу, звертаю Вашу увагу, що деякі посилання у дописах, на даний час, не працюють, оскільки вони переспрямовують на російські сайти (докладніше дивись на сторінці "Про блог").

16 жовтня 2020 р.

Історичний календар. Historical calendar. 16 жовтня. Битва народів.

16 жовтня 1813 року - битва народів під Лейпцигом.

О. Зауервейд "Битва під Лейпцигом". Середина ХІХ ст.

Зображення з сайту Вокруг света

    16 жовтня 1813 року під Лейпцигом почалась вирішальна битва у війні Австрії, Прусії, Росії та Швеції проти Франції, в результаті якої від наполеонівських військ були звільнені всі німецькі держави, а війська Шостої коаліції змогли наступного року увійти на територію Франції і змусити Бонапарта зректись престолу.
Зображення з журналу "100 битв, которые изменили мир"
    Битва під Лейпцигом залишалася найбільшою битвою у світовій історії аж до Першої світової війни. Події, що розгорнулися в Саксонії восени 1813 року, привели до нищівної поразки французької армії. Півмільйона людей, що брали участь в цій грандіозній битві, вирішили долю Німеччини, а в кінцевому рахунку, і всієї імперії Наполеона.
 
Говорять документи:
    Граф фон Хозберг, баденський генерал, згадував хаос, який панував 19 жовтня під час французького відступу з Лейпцига: 
"Не було збудовано жодного додаткового мосту через Плайссе і Ельстер, не було побудовано додаткових загат і гребель через болотисту місцевість, що розкинулася між цими річками. Все - піхота, кіннота, артилерія і незліченні обози - намагалися відтіснити один одного і хоча б за допомогою зброї прорватися єдиною можливою дорогою до єдиного мосту через Ельстер, який не був навіть захищений передмостовими укріпленнями. О 8:00 імператор в супроводі Мюрата відвідав короля Саксонії в його резиденції. Ми могли бачити останнього під час його жвавої бесіди з імператором".
 

 Докладніше дивись ТУТ.

Матеріал на інших сайтах:

Немає коментарів:

Дописати коментар