УВАГА! УВАГА! УВАГА!

Шановний відвідувачу, звертаю Вашу увагу, що деякі посилання у дописах, на даний час, не працюють, оскільки вони переспрямовують на російські сайти (докладніше дивись на сторінці "Про блог").

12 жовтня 2019 р.

Історичний календар. Historical calendar. 12 жовтня. З мрією про Індію.

12 жовтня 1492 року - відкриття Америки Христофором Колумбом.

Колумб ставить прапор Кастилії на Сан-Сальвадорі.
Зображення з журналу "100 человек, которые изменили ход истории. Колумб"
  3 серпня 1492 року Колумб вивів свої кораблі з порту Палос-де-ла-Фронтера. На шляху до незвіданих земель вони повинні були зробити зупинку на Канарських островах, які з 1480-х років належали Іспанії. Тут експедиція поповнила запаси прісної води та продовольства і 6 вересня продовжила подорож. Через десять днів на шляху ескадри стали з’являтися водорослі. Їх ставало все більше і більше, так що незабаром морякам здалося, що вони пливуть по безкрайньому зеленому полю. Так було відкрито Саргасове море.
  Тим часом, і Колумб, і команда давно чекали появи на горизонті Японії. 7 жовтня було вирішено, що Японія залишилася осторонь, і кораблі взяли курс на захід-південно-захід.
   А 12 жовтня о другій ночі з корабля "Пінта" пролунав вигук: "Земля, земля!" - вахтовий матрос каравели "Пінта" Родріго деТріана побачив давно розшукуваний суходіл. Кораблі підійшли до острова, а на другий день Колумб вже поставив на ньому прапор Кастилії і дав йому ім’я - Сан-Сальвадор (нині острів Уотлінг Багамського архіпелагу).
  28 жовтня експедиція висадилася на Кубі. Цей острів Колумб прийняв за один з півостровів Східної Азії і назвав його Хуаной - на честь інфанти Хуани, дочки Фердинанда і Ізабелли. Очікуваних скарбів іспанці тут не виявили і вирішили взяти курс на схід - там, за їхніми розрахунками, знаходилася більш багата Японія. 6 грудня, йдучи наміченим курсом, Колумб відкрив острів Гаїті, який він назвав Еспаньйолою, а трохи пізніше – острів Тортугу. 25 грудня «Санта-Марія» сіла на рифи. Її уламки моряки за допомогою місцевих жителів витягли на берег і побудували з них форт Ла-Навидад. У форті Колумб залишив тридцять дев’ять матросів, озброївши їх гарматами з загиблого корабля. Прийшов час відправлятися в дорогу додому. 
Маршрути експедицій Колумба на карті ⅩⅧ ст.
  Землі, що їх відкрили, Христофор Колумб щиро вважав частиною Східної Азії, до якої прокладав маршрут незвичним для тих часів західним напрямком і назвав їх Ост-Індією. Після повернення, на початку березня 1493 р., він розповів про них португальському королю, пред’явивши на підтвердження своїх слів вивезених ним з островів тубільців, небачені плоди і екзотичних тварин, а через декілька тижнів він уже звітував про "виконану роботу" перед Ізабеллою і Фердинандом. Вони прийняли його милостиво, але не могли приховати деякого розчарування - золота Колумб привіз мало.

Немає коментарів:

Дописати коментар