УВАГА! УВАГА! УВАГА!

Шановний відвідувачу, звертаю Вашу увагу, що деякі посилання у дописах, на даний час, не працюють, оскільки вони переспрямовують на російські сайти (докладніше дивись на сторінці "Про блог").

24 червня 2019 р.

Історичний календар. Historical calendar. 24 червня. Вторгнення Наполеона в Росію.

24 червня 1812 року - початок вітчизняної війни 1812 року.

Наполеон Бонапарт
  24 червня 1812 р. величезна французька армія імператора Наполеона - "Велика армія" - вторглася на територію Росії, перейшовши прикордонну річку Німан. Щоб гарантувати швидку перемогу, Наполеон зібрав 600 000 чоловік. З них 225 000 були об'єднані під його особистим командуванням, а решта склали два допоміжні угрупування; 80 тисяч знаходилося під командуванням його пасинка Ежена де Богарне і 70 тисяч під керівництвом його молодшого брата Жерома Бонапарта. Фланги цієї величезної армії повинні були прикривати два корпуси: Ⅹ корпус маршала Макдональда на півночі і Австрійський корпус князя Шварценберга на півдні. Крім того, в розпорядженні Наполеона було ще 165 000 військ резерву, які повинні були забезпечувати охорону комунікацій.
Карта вторгнення наполеонівської армії
  Російські війська, що протистояли "Великій армії", значно поступалися їй. Наполеон розраховував розгромити противника протягом 20 днів. Його початковий план полягав у тому, щоб основними силами "Великої армії" форсувати річку Німан білі Ковно (зараз м. Каунас у Литві), в той час як Жером і Шварценберг почнуть вторгнення південніше. Наполеон сподівався захопити зненацька російську армію біля Вільно (зараз м. Вільнюс у Литві).

Говорять документи:
  Звернення Наполеона Бонапарта перед початком переходу Німана: 
"Солдати! Друга Польська війна почалася. Перша закінчилася Фрідландом і Тільзитом. У Тільзиті Росія присягнула бути у вічному союзі з Францією і воювати проти Англії; нині вона порушує свої клятви! Вона не бажає дати жодного пояснення своїм дивним вчинкам, доки французькі орли не підуть за Рейн і тим не залишать своїх союзників їй на поталу. Росія захоплена роком. Доля її повинна здійснитися. Чи не думає вона, що ми виродилися? Або що ми більше не солдати Аустерліцу? Вона ставить нас між безчестям і війною. Вибір не підлягає сумніву. Йдемо ж вперед, перейдемо Німан, внесемо війну в її межі. Друга польська війна буде для французької зброї настільки ж славна, як і перша; але мир, який ми укладемо, принесе з собою і поруку за себе і покладе кінець згубному впливу Росії, яким вона протягом п'ятдесяти років тиснула на справи Європи."
(Взято з сайту ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

Немає коментарів:

Дописати коментар