УВАГА! УВАГА! УВАГА!

Шановний відвідувачу, звертаю Вашу увагу, що деякі посилання у дописах, на даний час, не працюють, оскільки вони переспрямовують на російські сайти (докладніше дивись на сторінці "Про блог").

16 жовтня 2018 р.

Історичний календар. Historical calendar. 16 жовтня. Страта королеви.

16 жовтня 1793 року - страта Марії-Антуанетти.

Марія-Антуанетта
 "Вдова Капет", королева Франції, дружина Людовіка XVI, сама зійшла на ешафот і лягла під ніж гільйотини. О 12 годині 15 хвилин королеві відрубали голову на площі Революції (зараз площа Згоди).
Марія-Антуанетта перед стратою. Репродукція.

 

ЦІКАВИЙ ФАКТ:

  Прийнято вважати, що Марія-Антуанетта, будучи королевою Франції, якось запитала, чому постійно бунтують паризькі бідняки. Придворні їй відповіли, що у людей немає хліба. На що королева заявила: "Якщо у них немає хліба, нехай їдять тістечка"

  Але фразу, яку приписали королеві, вона не вимовляла ніколи. Автором виразу був французький філософ Жан-Жак Руссо. У його романі "Сповідь" можна прочитати: "Нарешті я згадав, який вихід придумала одна принцеса. Коли їй доповіли, що у селян немає хліба, вона відповіла: "Нехай їдять бріоші".
 Бріош - це солодка булочка з тіста, але це не змінює глузливий характер висловлювання.
 Коли Руссо створював свій роман, Марія-Антуанетта ще перебувала в рідній Австрії, проте через 20 років, коли королева розорила своїми екстравагантними витівками країну, саме французи приписали їй вираз про тістечка.

Немає коментарів:

Дописати коментар