УВАГА! УВАГА! УВАГА!

Шановний відвідувачу, звертаю Вашу увагу, що деякі посилання у дописах, на даний час, не працюють, оскільки вони переспрямовують на російські сайти (докладніше дивись на сторінці "Про блог").

24 серпня 2018 р.

Історичний календар. 24 серпня

Самий принизливий епізод за всю американську історію.

У 1812 році США оголосили війну Англії. Це був другий після війни за незалежність і останній в історії англо-американський конфлікт. Президент США Джеймс Медісон вирішив, що Англія ослаблена наполеонівською континентальною блокадою і поки воює в Європі, значить   «відхопити»  у неї сусідню колонію Канаду буде достатньо просто.

Але після поразки Наполеона в Росії Велика Британія стала спроможна зосередитися на війні в Північній Америці, на що американці зовсім не розраховували.

Метою британських військ було не дати американцям просунутися вглиб Канади, а також покарати їх за зухвалість. Головною ж мішенню стала столиця — Вашингтон.

У серпні 1814 року сталося найстрашніше: ескадра британського адмірала Джорджа Кокберна  досягла гирла річки Патаксент, звідки було рукою подати до американської столиці.
24 серпня 1814 року англійці увійшли до Вашингтона. В якості відплати за спалення Йорка (пізніше став називатися Торонто) вони підпалили Капітолій, Білий дім та інші урядові установи. На щастя для американців, через шторм пожежа не змогла знищити будівлі зовсім, вигоріли інтер'єри, в основному ж будівлі були потім легко відбудовані.

Немає коментарів:

Дописати коментар