УВАГА! УВАГА! УВАГА!

Шановний відвідувачу, звертаю Вашу увагу, що деякі посилання у дописах, на даний час, не працюють, оскільки вони переспрямовують на російські сайти (докладніше дивись на сторінці "Про блог").

27 червня 2022 р.

Історичний календар. Historical calendar. 27 червня. Чорна рада.

27 червня 1663 року - Чорна рада у Ніжині.

Іван Брюховецький
    
27 червня 1663 року на околиці Ніжина зібралася рада, у якій взяли участь поряд з козаками селяни та міщани. Спираючись на підтримку черні, яка рішуче виступила проти старшини (звідси й назва події - "чорна рада"), та під тиском московських військ Іван Брюховецький здобув перемогу над Сомком і став гетьманом Лівобережної України.
    "Чорна рада" в Ніжині стала подією, що вперше яскраво проілюструвала такий спосіб приходу до влади, який грунтується не на об'єднанні суспільства, а навпаки - на протиставленні різних суспільних верств, їх зіткненні й розпалюванні ворожнечі між ними. Внаслідок вибору "свого" гетьмана на Чорній раді було започатковано одночасне існування в українських землях кількох гетьманів.
 
Матеріал на інших сайтах:

Чорна рада у літературі:

 
Також можна переглянути художній фільм "Чорна рада" (мінісеріал). Фільм можна подивитися ТУТ, або знайти в мережі Internet.

Немає коментарів:

Дописати коментар